Friday, April 27, 2007

Akedia


Akedia (akidia) se înrudeşte cu tristeţea. Akedia corespunde, desigur unei anumite stări de lene şi unui soi de plictis, dar alături de aceasta ea mai cuprinde şi lehamite, silă, urât, lâncezeală, moleşeală, descurajare, toropeală, lipsă de grijă, amorţeală, somnolenţă—akedia împingându-l pe om la somn fără ca el să fie cu adevărat obosit—îngreunarea trupului, ca şi a sufletului.

  • „Îl face să tânjească după alte locuri, unde ar putea să găsească mai uşor ele de trebuinţă” Evagrie Ponticul.
  • „Lâncezeală a sufletului, o moleşeală a minţii în nevoinţă, o scârbă faţă de nevoinţa călugărească. Ea îl face pe monah leneş şi neînstare de nici o muncă înăuntrul chiliei, nemailăsându-l să stea în casă şi să se dedea cititului. Mintea lui devine leneşă şi neputincioasă la orce lucrare duhovnicească.” Sfântul Ioan Scărarul.
  • „Dracul trândăviei obişnuieşte să războiască de cele mai mult ori mai ales pe cei ce au înnaintat în rugăciune sau pe cei ce se sârguiesc în ea.” Sfântul Simeon Noul Teolog.
  • „Când nu se face cântarea de psalmi, trândăvia sufletului nu se arată. Iar când se săvârşeşte pravila atunci se deschid ochii. Când soseşte vremea rugăciunii, iarăşi se îngreunează trupul. Stând la rugăciune îi cufundă pe călugări iarăşi în somn şi le răpeşte stihul din gură cu căscături necuvenite.” Sfântul Ioan Scărarul.
  • „Îndeosebi în jurul orei şase îl tulbură pe monah nişte friguri, care revin la anumite intervale şi, la orele obişnuite acceselor, produc sufletului bolnav fierbinţeli violente. În sfârşit, unii bătrâni, spun că acesta este duhul cel de amiază, pomenit în psalmul 90.” Sfântul Ioan Casian.
  • „Demonul akediei, care se mai numeşte şi demonul de amiază...se năpusteşte asupra călugărului pe la ceasul al patrule şi dă târcoale sufletului până în al optulea ceas.” Evagrie Ponticul.
  • „Cu adevărat sufletul care a fost rănit de săgeata acestei tulburări, istovindu-se, este îndepărtat de la orice contemplare a virtuţilor şi de la văzul sensurilor spirituale.” Sfântul Ioan Casian.
  • „Moleşeala stârneşte deodată aproape toate patimile.” Sfântul Maxim Mărturisitorul.
  • „akedia este moartea sufletului şi a minţii; dacă Dumnezeu i-ar îngădui să lucreze împotriva noastră după puterea ei, niciunul dintre nevoitor nu s-ar mântui vreodată.” Sfântul Simeon Noul Teolog.
  • „Toate patimile ţin sau numai de iuţimea sufletului, sau numai de partea lui poftitoare, sau de cea raţională...Dar akedia se face stăpână peste toate puterile sufletului.” Sfântul Maxim Mărturisitorul.

No comments: